Detox těla

Zima je náročné období pro náš organismus. Nedostatek slunečního svitu, pohybu na čerstvém vzduchu, dýchání v roušce, strava vedoucí k přírůstku na váze (do toho Vánoce:), častější infekce, virózy, včetně Covidu, to všechno vede k časté únavě, oslabení imunity, ztrátě vitality, výskytu celulitidy, pupínků na obličeji, povadlé pleti bez jasu.

Blížící se jaro je vhodným obdobím, kdy udělat změnu a dostat se znovu do kondice. Je několik činností, které k tomu mohou dopomoci:

  • Detox a vybalancovaná strava
  • Pohyb, zejména na čerstvém vzduchu
  • Profesionální péče o tělo a obličej

Pro detox jsou nejdůležitějším orgánem játra, a ta potřebují dodat „palivo“, což je pro ně lehká bílkovina. Detox dlouhým hladověním, bylinkovým půstem nebo pitím výhradně zeleninových či ovocných šťáv nepovažuji za zdravý. Naopak často vede k bolestem hlavy, výskytu různých kožních problémů, svědění, či zhoršení alergií, právě proto, že játra jsou oslabena tím, že nemají dostatečnou výživu.

Plnohodnotný jídelníček obsahující komplexní detoxikační potraviny je mnohem zdravější a můžeme se podívat, které potraviny jsou vhodné.

Zásadní je, aby každá porce obsahovala podíl bílkoviny, tuků, sacharidů, zeleniny nebo ovoce.

Lehké bílkoviny můžeme vybírat z živočišných-kvalitní drůbež, vejce, ryby z volných chovů, z mléčných produktů pouze kefír. Z rostlinných bílkovin zařaďte fermentované luštěniny.

Ze zeleniny vybírejte tu, která je zelená nebo hořká, např. rukola,, čekankové puky, radicchio, hořké bylinky, špenát, polníček, saláty.

Z ovoce vyberte také hořké nebo kyselé, což mohou být grepy, citrony, kiwi, bobuloviny.

Protože tělo požaduje zvýšený příjem vitamínu B a C jsou vhodné fermentované obiloviny, kvašené zelí, pickles, kimchi. Z chlebů si vybírejte pouze žitný kváskový (ne z droždí nebo prášku do pečiva).

Kvalitními tuky a oleji jsou extra panenský olivový, kokosový a přepuštěné máslo.

Zdrojem omega-3 kyselin jsou namáčené ořechy a semena (současně jsou i bílkovinami).

Do jídla přidávejte kurkumu a zázvor, nevynechávejte ani čerstvé bylinky a klíčky,

Velký detoxikační účinek mají i houby, jako je hlíva, žampiony, shitake nebo reishi.

Můžete využít i doplňků jako jsou mladý ječmen, chlorela či spirulina, dále mořské řasy wakame a nori.

Čemu se rozhodně vyhnout: cukru, bílé mouce, mléčným produktům (výjimkou je kefír), alkoholu, jakýmkoliv pochutinám jako jsou brambůrky, křupky, vhodné je omezit i škrobové potraviny jako je kořenové zelenina, brambory a bílá rýže.

Fermentováním je myšleno namočení potravin do skleněné nebo keramické mísy s vodou s přidáním špetky soli a probiotik, což může být lžíce jablečného octa nebo kefíru. Obiloviny fermentujeme 24 hod, luštěniny 48 hod a ořechy stačí 8-10 hodin.