Dehydratace kůže

DEHYDRATACE KŮŽE: ČASNÝ JEV PŘI STÁRNUTÍ PLETI

V tomto příspěvku se budu věnovat funkci vody v pokožce a funkci tak často skloňované kyseliny hyaluronové.

Dehydrovaná pokožka předčasně stárne. Jejími projevy, kromě podílu na tvorbě vrásek, je citlivá pleť se sklonem k ekzému, pleť s nepravidelným až drsným povrchem nebo suchá pleť.

Zásadní roli v procesu hydratace pleti hraje kyselina hyaluronová, respektive nastartování jejího správného fungování. Kyselina hyaluronová se v kůži přirozeně vyskytuje a je hlavní složkou dermálního extracelulárního matrixu, kde působí jako rezervoár vody.

Dehydratace oslabuje funkci kůže jako bariéry a chronicky využívá zásoby vody v podkoží, čímž je vyčerpává. Je tedy prekurzorem předčasného stárnutí kůže. Kyselina hyaluronová se v kůži přirozeně vyskytuje a je hlavní složkou dermálního extracelulárního matrixu, kde působí jako rezervoár vody. Poskytuje plnost a pružnost mladistvému vzhledu kůže a ve velkých množstvích se nachází v kůži miminek. Jak člověk postupně stárne, její kvalita se zhoršuje a kvantita klesá, což způsobuje změny dermis; objevují se jemné rýhy, později vrásky.

Kyselina hyaluronová byla objevená r. 1934 a pro svojí vysokou  molekulární dokáže zadržovat vodu v množství 1000krát větším, než je její vlastní hmotnost.

  • V kosmetice obnovuje pružnost kůže, pomáhá kůži hydratovat a vyhlazovat její povrch
  • V estetické medicíně se kyselina hyaluronová vstřikuje do dermis pro vyplnění vrásek a okamžité zklidnění a vypnutí kůže

V kosmetické praxi ji lze do pleti intenzivně dodat formou séra (působí v podkoží), krému (působí v povrchovějších vrstvách kůže) a hyaluronovou maskou. Z produktů Institut Esthederm jde tedy o řadu produktů Intensive hyaluronic.

K tomu, aby kůže dlouhodobě správně fungovala a dokázala hospodařit se svými zdroji vody, je třeba ji převychovat. Zde mohu doporučit produkty z řady Cellular, která dokáže převychovat buňky ke správnému fungování. Naprosto geniálním produktem je buněčná voda (Cellular water), která okamžitě hydratuje a energetizuje buňky.

Správný pitný režim je dalším nezbytným krokem k hydratované pleti. A připomínám, že káva a černý čas se do požadovaného příjmu tekutin 1,5 -2 l denně nezapočítávají.